Impactrapport 2022

Hieronder kun je het impactrapport over het jaar 2022 uitgeschreven vinden. Klik hier om de opgemaakte versie in PDF te downloaden.

Social houtwerkplaats Binthout uitleg geven

1. Voorwoord

Een kleine greep uit wat plaatselijke krantenkoppen van de afgelopen jaren:

“Bedrijven die regels negeren op Buitengoed de Herfte in Zwolle willen dat Gemeente regels aanpast” / “Algemeen belang Buitengoed Herfte in Zwolle belangrijker dan dat van paar klagende omwonenden” / “Redden 4000 handtekeningen Buitengoed de Herfte in Zwolle? ‘ Meer enthousiasme verwacht van wethouder’ / “Zwolle moet ingrijpen bij bedrijven op Buitengoed de Herfte (en dat heeft al veel te lang geduurd)” / “Binthout slikt bittere pil na zaagverbod gemeente Zwolle: ‘Maar we blijven hoe dan ook bestaan’ / “Buren halen opgelucht adem met vertrek Zwolse houtzagerij, gemeente erkent dat ze fout zat” / “Houtzagerij krijgt 2000 bomen van gemeente Zwolle, maar die zegt nu: ‘Stoppen. Jullie zagen te veel’” / “Het rommelt al jaren rond bejubeld Buitengoed de Herfte in Zwolle (en daar zit gemeente mee in haar maag)” / “Boze buren klagen over ‘te druk’ Buitengoed de Herfte in Zwolle” ‘Erger me er groen en geel aan’

Eind 2020 hebben we onze houtzagerij gesloten, maar tijdens het schrijven van dit rapport (begin 2023) is de onenigheid tussen de buren van Buitengoed de Herfte en Gemeente Zwolle helaas nog steeds actueel. Inmiddels is de aandacht verschoven van onze houtzagerij naar het moedwillig tegenwerken van het gehele terrein met sociaal ondernemers en is de gemeente in juridisch conflict met een paar buurtbewoners. We zien uit naar een passende gerechtelijke uitkomst in deze zaak, zodat we het kunnen laten rusten.

Gelukkig heeft dit proces geen effect op de mooie producten die we maken! Het jaar 2022 kenmerkt zich door de verschuiving naar het meer productmatig werken, waardoor er ruimte ontstaat in capaciteit en we heel doelgericht deelnemers kunnen meenemen in taakgerichte, afgekaderde en leerzame opdrachten. In het hele proces; van het maken van 3D tekeningen tot het maken van werktekeningen of grafisch werk voor de lasermachines. Elk onderdeel is belangrijk en heeft als doel om betrokkenheid te creëren.

Lasersnijden hout massief Binthout werkplaats

2. Onze Missie

Onze missie blijft onveranderd.

Maak het beste product

De grootste verantwoordelijkheid die we als producent kunnen nemen is; dat we producten maken die vele jaren mee gaan. Onze producten moeten een duidelijke functionaliteit hebben, hersteld & gerepareerd kunnen worden en bovenal een lange levensduur hebben.

Red hout van de versnipperaar

De inzet van Nederlands hout als grondstof is een doeltreffende manier om de CO2 uitstoot in onze atmosfeer te verlagen en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Niet meer versnipperen en verbranden, maar een circulaire economie gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen.
Onze producten bestaan alleen uit aantoonbaar duurzaam hout met FSC® keurmerk, lokaal Stadshout of FSC® recycled.

Zorg voor waardevol werk

We zijn enorm blij dat we ons, met het werk dat we doen, inzetten om mensen uit kwetsbare groepen weer aan het werk te helpen. Wij vinden dat iedereen recht heeft op waardevol werk en een kans verdient op de arbeidsmarkt.

ByBorre Object Embassy Stranstoel Nynke Tynagel

3. Uitgelicht in 2022

Design strandstoelen voor Object Embassy.

Een leuk project om uit te lichten is de productie van een 600-tal strandstoelen gemaakt van Nederlands eiken en volledig opgebouwd bij ons in de werkplaats. Object Embassy is een label dat op zoek was naar een duurzame producent voor de houten stoelen. Het 3D gebreide doek is ontworpen door Nynke Tynagel en geproduceerd door BYBORRE. Ook het lasergraveren mochten wij verzorgen. Al met al een leuk en leerzaam project voor onze medewerkers en een bij zonder eindresultaat. De opgeslagen co2 in dit project staat gelij k aan het elektriciteitsverbruik van zo’n 9 huishoudens in één jaar tijd.

Van QR-code-menu-blokken tot kaarthouders

We maken steeds meer kleine houtproducten in grote oplages. Voor Landal Greenparks maakten we zo’n 5000 menu-blokken voor het bestellen van gerechten. De hoeveelheid vastgelegde co2 in deze menu-blokken is equivalent aan de uitstoot van 23.314 km aan uitlaatgassen van een middenklasse auto. Voor verschillende organisaties; waaronder Compassion & Kaartje2go, maken we kaarthouders op maat. De grotere aantallen, lees duizendtallen, zorgen voor mooie gezamenlijke doelen in productie en dagen ons uit om waarde toe te voegen.

Social Impact houtwerkpaats Binthout Compassion kaarthouders

4. Sociale Impact

We zien dat de uitstroom naar met name betaald werk dit jaar minder hoog is dan voorgaande jaren. Daar is niet een hele duidelij ke verklaring voor, maar wat we wel zien is dat de aandacht in het geheel meer verschuift naar zorg. Begeleiding wordt intensiever en “problematiek” complexer. Ook de arbeidsmatige dagbesteding, die we bieden voor bewoners van de gemeente Zwolle, is meer zorggericht te noemen.

Samen mooie producten van hout maken

We zijn er echt om de stap naar de arbeidsmarkt te verkleinen. Arbeidsritme opdoen, sociale vaardigheden ontwikkelen & gezamenlijke doelen stellen. Wat daarbij helpend is is de focus op het productmatig werken, waardoor we voor onze deelnemers waardevol werk kunnen bieden. We proberen daarin zo min mogelijk op de complexiteit of intensiteit van de zorgvraag te focussen. Gezamelijk mooie producten van hout maken!

Werkplaats Binthout olie

5. Het verhaal van Klaasje

Na 10 jaar thuis te hebben gezeten en meerdere trajecten via UWV naar werk te hebben geprobeerd is Klaasje nu bij Binthout aan het werk.

Klaasje aan het woord:

Mijn werk bij Binthout begon met het assembleren van houten lampen. Duidelijk, voorspelbaar en vooral rust in het werk. Vanuit de rust kreeg ik steeds meer de kans om bij de laser te werken. Door de vrijdagmiddag ingesteld “eigen ontwikkelruimte” wilde ik dit zelf ook verder ontwikkelen en begon ik thuis met het programma Inktscape te werken om grafisch werk te maken voor de laser.

Door deze ervaring en ontwikkeling die ik mij zelf thuis heb aangeleerd, wilde ik meer grafisch werk doen. Stapgewijs heb ik bij Binthout leren werken met Abobe Illustrator.

Momenteel werk ik aangeleverde opdrachten, in Illustrator, uit voor de lasersnij machines. Ik werk met veel mensen samen en loop geregeld de werkplaats in voor een praatje, onderonsje of gewoon voor de gezelligheid.

In 3 woorden is Binthout voor mij : zorgzaam, gezellig & structuur. Deze structuur en de eigenwaarde en waardering die ik opdoe neem ik mee in mijn dagelijks leven. Een fijne plek om op terug te vallen!

Vacumobil Hocker Polytechnik Linde E30

6. Nieuw

Nieuwe Brikettenpers en afzuiginstallatie

In 2022 hebben we een nieuwe investering gedaan in een afzuiginstallatie met brikettenpers. Deze pers creëert van ons “restafval” een continue stroom aan houtbriketten welke weer verkocht kunnen worden. Erg fijn, omdat er geen zaagselzakken meer vervangen hoeven te worden en de druk is zo hoog dat het zaagsel gecomprimeerd wordt tot weer letterlijk kleine houtblokjes. Vooralsnog is het zaagsel nog niet toegepast in andere toepassingen, maar onze wens is dat we op den duur dit restproduct ook op een andere manier kunnen gebruiken. Misschien wel in een product verwerkt.

Merkbouwer Jouktje gestart

Dit jaar is Jouktje als office manager & merkbouwer bij ons gestart. We zien uit naar een leuke samenwerking. Veel van het eerste contact loopt via Jouktje, dus je zult haar ongetwijfeld spreken als je contact met ons opneemt.

Design lamp van hout assemblage

7. Twee merken in 2023

We gaan in 2023 de focus leggen op het opsplitsen van Binthout in 2 merken.

B2binthout voor de zakelijke klant

Met B2binthout bedienen we de zakelijke klant met kleine houtproducten in grote oplages. Voor B2binthout zoeken we naar klanten waar we een lange termijn verbinding mee aangaan en willen we in partnerschap de nadruk leggen op sociaal & duurzaam. Doel is om een stabiele afname van mooie houtproducten te creëren.

Binthout als merk met houten lampen

Met Binthout richten we ons meer op het merk en ligt de focus op massief houten verlichting. We staan op beurzen voor merkbekendheid en zullen ook rechtstreeks aan de consument verkopen via onze webshop. Verder is er ruimte voor ontwikkeling in het aansluiten van meerdere ontwerpers, groei in buitenlandse markten en online doorontwikkeling.

Steward Ownership

In 2023 willen we gaan kijken naar de mogelijkheden om het bedrijf Steward owned te maken. Een construct waarbij de impact leidend blijft en kapitaal en zeggenschap geborgd.

Mooiste boom van Zwolle Rode beuk gekapt

8. Terugblik

De mooiste boom van Zwolle

We gaan terug naar 2015. De mooiste boom van Zwolle, een 150 jaar oude rode beuk, is onherstelbaar ziek en kan niet meer gered worden. We worden gevraagd om een oplossing te bieden voor het gemis van de boom.

In eerste instantie denken we de stam wel te kunnen gebruiken, maar deze blijkt volledig “opgegeten” door schimmel. De stam is van boven tot onder hol.

Op naar de 150 jaar!

Uiteindelijk maken we een hele groep Zwollenaren blij met een mooie serie snijplanken van de takken van de beuk. Een mooie duurzame herinnering aan een prachtige beeldbepalende boom. Een groot aantal mensen heeft na 7,5 jaar nog steeds de snijplank in gebruik.

Of ze de 150 jaar gaan halen is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik ;-)

 

Terug naar blog

Neem contact met ons op