Circulariteit in de praktijk met Zwols Essen

Bekijk hier de video van het project dat we samen met Salverda Bouw, Gemeente Zwolle en deltaWonen uitvoerden. Zo ziet circulariteit eruit in de praktijk!

Van lineair naar circulair

We zitten middenin de overgang naar een circulaire economie. Of beter gezegd: aan het begin. Het besef begint te landen dat onze huidige lineaire economie niet houdbaar is. Gelukkig staan er steeds meer mensen op met nieuwe oplossingen. Maar hoe geven we nou echt vorm aan de circulaire economie? En hoe pas je dat toe in je organisatie?

Iedere organisatie pakt dit anders aan, maar dit zijn een paar van de lessen die wij geleerd hebben:

 

Er zijn veel meer grondstoffen dan je denkt.

Alles kan namelijk als grondstof dienen. Wij gebruikten bijvoorbeeld essenhout dat gekapt moest worden vanwege essentaksterfte om nieuwe gevelbekleding voor Salverda te maken. En van de oude bureaubladen van Salverda maakten we weer bijenhotels. Hoezo afval? Wees creatief met wat voorhanden is!

Lokaal = beter

Veruit het meeste hout in Nederland groeit is prima geschikt om producten van te maken. Zelfs als hout afgewaardeerd wordt door ziekte of ouderdom geloven wij dat er prachtige producten van te maken zijn.

Waardevolle producten behouden hun waarde.

In een tijd van single-use en fast consumption verliezen producten binnen no time hun waarde. Maar wat als bepaalde grondstoffen straks echt schaars zijn? Door producten van de beste kwaliteit te maken en modulair op te bouwen, zijn producten eindeloos te gebruiken. Zo blijven de gebruikte grondstoffen hun waarde behouden en kunnen ze zelfs meer waard worden bij schaarste.

Terug naar blog

Neem contact met ons op