Ik wil ook sociaal ondernemen

Dus jij wilt sociaal ondernemen? Leuk! Maar wat is dat dan? Voor ons betekent het dat we bij alles wat we doen positieve sociale en ecologische impact willen creëren. We maken onderscheid in sociale impact en ecologische impact.

Sociale impact

We maken in ons productieproces voor iedereen ruimte om op persoonlijk niveau kennis, ervaring en zelfvertrouwen op te doen. In ons proces bieden we opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor mensen die een afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt. Dat kan door werkervaringsplekken, stageplekken, werk- leertrajecten, dagbesteding en participatiebanen. Daarnaast hebben we werkplekken vanuit de WSW, doelgroepenregister en regulier, waarbij we een zo breed mogelijke groep mensen de kans geven om (weer) aan de slag te gaan. We geloven in een veelheid van verschillende mensen die elkaar versterken in hun persoonlijke ontwikkeling.

Ecologische impact

Door te werken met FSC gecertificeerd hout, lokaal geoogst stadshout of gerecyled hout willen we hout als grondstof in Nederland houden. We gaan dagelijks de uitdaging aan om van duurzaam en lokaal hout de meest uiteenlopende producten te maken en ontwerpen. Zo komt er elke dag meer bewustwording voor Nederlands mooiste grondstof, met als doel om zoveel mogelijk CO2 op te slaan in onze houtproducten en daarmee de CO2-uitstoot te reduceren.

Wij hebben gekeken op welke gebieden we de meeste impact kunnen maken met ons product. Als jij ook wilt beginnen met sociaal ondernemen, bedenk dan voor jezelf welk maatschappelijk probleem je wil oplossen met jouw dienst of product.

Starten met een sociale onderneming

Gefeliciteerd, je wilt beginnen! Inmiddels hebben meerdere mensen je raar aangekeken. Toen je het verhaal vertelde waarbij je een product of dienst wilt aanbieden met een ‘moeilijke’ groep mensen. Of waarbij je jezelf een hoog en ‘lastig’ doel stelt. Reacties als: “Wow wat gaaf dat je dat doet!” of “gedurfd hoor” betekenen meestal: ‘mij niet gezien’ of ‘Waarom doe je zo moeilijk?’. 

Neem dan dit van ons aan: dat hogere doel van jouw onderneming is wat jouw werk of bedrijf alles waard maakt om mee aan de slag te gaan! 

Houd er rekening mee dat de mensen die het dichtst naast je staan geen eerlijke mening geven over wat je wilt beginnen. Zorg voor goede feedback op je plannen door mensen te vragen van wie je weet dat ze kritisch zijn of altijd de zwarte hoed op hebben. Daarna kun je bepalen waar je nog moet bijschaven. 

Samenwerking

Zorg dat je partijen om je heen verzamelt waar je mee samen kunt werken. Creëer daarbij een netwerk om je bedrijf heen met mensen die je altijd al eens hebt willen spreken. Zet daar ook een beetje hoog in. Een wethouder, de directeur van een groot bedrijf. Gewoon proberen. Veel mensen zijn bereid om kennis te delen. 

Maar denk erom! Sociaal ondernemen is gewoon normaal ondernemen. Klopt je businesscase niet? Dan moet je terug naar de tekentafel. Bedenk hierbij ook dat het doel leidend is. Je onderneming is een middel om dat doel te bereiken. Zet hem op! 

Boeken ter inspiratie, uiteraard via YouBeDo.com

Terug naar blog

Neem contact met ons op