Doorgaan naar inhoud
Zwolse essen bekleden de wand van Salverda Bouw

Zwolse essen bekleden de wand van Salverda Bouw

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan een project voor Salverda Bouw. En dan bedoelen we ook echt hard, want het resultaat was 7 kilometer aan latten.

 

7 kilometer ziek essen

Die latten sieren nu het nieuwe kantoor van Salverda Bouw in ’t Harde. Bij de plannen voor hun kantooruitbreiding werd besloten dat het nieuwe kantoor zoveel mogelijk duurzaam en circulair uitgevoerd moest worden. Met deze ambitie kwam Salverda bij Binthout. De architect van het project, 19 Het Atelier, ontwierp een atrium met houten wandbekleding dat het bestaande en het nieuwe kantoor met elkaar verbindt. Deze wandbekleding bestaat volledig uit essenhout. Dit hout hebben we geoogst in Zwolle en bij ons in de werkplaats gezaagd tot honderden smalle latten. Als je het atrium binnenloopt zie je dus een prachtige binnenwand die binnen een straal van 50 kilometer gewonnen én geproduceerd is. De bomen, die vanwege een ziekte gekapt moesten worden, hebben heel dichtbij huis een nieuwe bestemming gevonden.

Daarnaast is er ook nog eens 20.000 kg CO2 opgeslagen in dit hout. Alleen deze wand al compenseert het elektraverbruik van 22 huishoudens in een heel jaar tijd. Het is maar een druppeltje in het geheel, maar met elke mooi product dat we maken, kunnen we toch weer een stukje natuur behouden.

Elke dag een theelepeltje

Wist je trouwens dat ze bij Schagen Groep, het moederbedrijf van Salverda, net als wij werken met de SDGs? "Elke dag een theelepeltje" is hun motto. Daarmee zijn ze een inspiratie voor andere bedrijven die ook duurzaam willen ondernemen. Klein beginnen en gewoon gaan doen is vaak de beste aanpak. Wij gebruiken de SDGs daarbij als framework. Wil je daar meer over weten of ben je benieuwd naar ons werk? Neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs op de werkplaats.

fotocredits: Ruud Ploeg.

Vorig artikel Binthout snijdt hout
Volgend artikel Ik wil ook sociaal ondernemen