Alvast veel plezier van je planken!

Gebruik onderstaande informatie om zelf je hout op een goede manier te verwerken en drogen.

Of klik hier om naar producten van hout te gaan.

Winddrogen

Hout wat we willen opslaan om later te gebruiken of om te drogen om het binnen toe te gaan passen moeten we oplatten. Door ruimte tussen de planken te creëren ontstaat er een luchtstroom langs de planken waardoor de planken vocht afstaan aan de lucht en rustig kunnen drogen. Hout wat vers gezaagd is kan eenvoudig door onderling contact gaan schimmelen en verrotten. Door dit los van elkaar te leggen kan het drogen en zakt het vochtpercentage waardoor schimmels geen kans meer hebben op jouw mooie planken.

hout drogen

Locatie

Uit de zon doormiddel van een eenvoudige afdekking (niet opsluiten in plastic!!!) Wind is de bepalende factor bij het drogen. Een tochtige oude schuur is ideaal. Een geïsoleerde tochtvrije schuur is ellende. Buiten oplatten kan prima, mits hij uit de zon en regen wordt gehouden door een eenvoudige afdekking aan de bovenzijde. Vocht door regen op de zijkant van het pakket is geen probleem en droog snel genoeg op. Volledig afsluiten in plastic waardoor het vocht niet weg kan is het ergste wat je kunt doen.

De meest ideale situatie is dat de luchtstroom zowel boven als onder door het pak kan. Dit kan door het op te hogen. Wenselijke is het om het pak hout minimaal 10cm van de grond af te hebben door er klossen onder te plaatsen. Lengtes van 100 – 120 cm is standaard. Bij voorkeur onder elke rij latten.

De latten

De latten zijn bij voorkeur droog en hebben een dikte tussen de 18 en 25mm. Dit zorgt voor een goede luchtstroom door het hout. Zorg met het oplatten dat ze recht boven elkaar liggen zodat de druk goed verdeeld is en er geen planken krom gedrukt worden. De eerste lat ligt niet meer dan 2,5 cm uit de rand ivm het inscheuren van de planken op de kopse kant. De hart op hart afstand tussen de latten ligt tussen de 40 en 60 cm afhankelijk van de lengte van de plank.

Oplatten

Belangrijk bij het oplatten is drukverdeling. Dit controleer je door op elke laag maar één diktemaat planken neer te leggen en de stapellatten recht boven elkaar te leggen. Een variëteit aan breedtes in 1 laag zorgt niet voor problemen. Zorg dat het pak uiteindelijk een grote rechthoek wordt ook al heb je niet altijd dezelfde lengte maten in het pak.

Een oude stelregel zegt dat hout een duim (2.5cm) per jaar droogt in de wind. Dit is uiteraard afhankelijk van de omgeving en windinvloed op het pakket, maar wel een reëele aanname.

Houtzagerij Binthout uit Zwolle

De sociale zagerij Binthout in Zwolle verzaagd Nederlands hout tot bruikbare planken en balken. Stadshout en Hollands Hout krijgen een nieuwe bestemming als product.  Alvast heel veel plezier van je planken!

Terug naar blog

Neem contact met ons op